Tvillingejættestuen i Østrup

Før Nationalmuseets restaurering lå tvillingejættestuen i Østrup bare hen som affaldsplads.

Tvillingejættestuen i Østrup nær Uggerløse på Vestsjælland blev restaureret af Nationalmuseet i 2007. Allerede i 1820erne var gravhøjen blevet delvist ødelagt, da vejvæsenet havde plyndret jættestuen for flere af de tonstunge loftsten over gravkamrene.

I 1888-89 havde en lokal arkæolog udgravet gravhøjen fra bondestenalderen, men ellers lå gravhøjen som ruin og affaldsplads indtil Nationalmuseets restaurering. Efter at de to gravkamre var blevet tømt for affald og jord, viste det sig, at det var en forholdsvis velbevaret gravhøj. Østrup-jættestuen er en såkaldt tvillingejættestue med to gravkamre og to separate indgange. De to gravkamre deler fælles endevæg.

Ny offentlig adgang
Inden restaureringen gik i gang lå gravhøjen skjult bag en tæt bevoksning med træer og buske, der helt skjulte den 5000 år gamle gravhøj, der ligger på en mark nær landevejen. Takket være ejerens velvilje blev der efter restaureringen etableret offentlig adgang til jættestuen med en trampesti over marken.

Ude fra landevejen viser et skilt ind til fortidsmindet, og trampestien dannes hvert år, når afgrøden skyder op. Det er altså ikke en permanent sti med fast belægning. På denne måde tager man både hensyn til dyrkningen af jorden og de besøgendes behov for at komme helt tæt på fortidsmindet.

I de første år blev den årlige pleje af Østrup-jættestuen, og en nærliggende stendysse på den anden side af vejen, varetaget af den lokale arkæologiklub i Holbæk. Senere har kommunen overtaget plejen af de privatejede fortidsminder.

Spørgsmål og svar

Her har vi samlet en række ofte stillede spørgsmål og svar vedrørende pleje og håndtering af fortidsminder.

Pleje og tilskud

Læs om hvordan du plejer dit fortidsminde. 

1001 fortællinger om Danmark

På oplevelsessitet "1001 fortællinger om Danmark" kan du læse mere om landets fortidminder og selv bidrage med historier

Ud i Naturen

På Naturstyrelsens website "Ud i Naturen" kan du få tips til gode naturoplevelser og ruter til fortidsminderne.